Padel – Den nya folksporten i Sverige​

Sporten som är stor i Sydamerika samt i Spanien har funnits i många år, men det är först nu som den verkligen fått fäste i Sverige. Padel har fullständigt exploderat och på endast ett par år har antalet banor i Sverige ökat från 17 st till över 500 st. En markant ökning, som kommer fortsätta kommande åren där många padelbanor & padelhallar just nu är i ett pågående bygge. 

Padel kan enkelt beskrivas som en blandning av racketsporterna tennis & squash. Spelplanen ser ut som en tennisplan men med väggar runtomkring. Det är också så sporten uppkom från start. Historien om padelns ursprung grundar sig i att Enrique Corcuera  byggde en variant av dagens padelbanor. Han byggde nämligen en tennisplan med murar runtomkring spelplanen. 

Padel spelas i form av lag, 2 mot 2 som en dubbel i tennis. Det som skiljer sporten padel åt från tennisen framförallt är de väggar som omger spelplanen. Dessa väggar är en stor del av spelet och kan användas för att studsa bollen gentemot. Det medför att padel får en annan typ av dimension i sitt spel än tennis. Du kan exempelvis låta bollen studsa i golvet och släppa den förbi för att låta den studsa i bakre väggen, och sedan slå iväg bollen över till motståndaren igen. Det gör att i padel krävs det en helt annan spelförståelse och uträkning av vinklar när bollen studsar. 

Padelracken – Tre olika typer​

Padel spelas med padelrack, som till formen liknar tennisracken. Men padelracken har inga strängar som tennisracken, utan en hård och platt yta med små hål i. Racken är gjorda med gummi till grunden och ytan är sedan av glasfiber och/eller kolfiber. Kolfiber är lite dyrare, och de dyrare padelracken har oftast en yta gjort av det. 

Padelracken har också tre olika geometriska former, som alla har sina fördelar väl i spelet. Det finns:
Diamantformade, droppformade och runda padelrack. Förutom de geometriska formerna på racketen så har de olika träffytor, så kallade ”sweet spots”. Det är helt enkelt den yta på padelracket som man skall försöka träffa bollen på för att få bästa möjliga slag. 

Enkelt förklarat är de runda padelracketen de ”enklaste” att spela med, då deras träffyta är större än de andra två. Det gör att dina felmarginaler när du spelar är lite större, så det passar utmärkt för till exempel en nybörjare. Många defensiva padelspelare föredrar också det runda padelracket. 
Det diamantformade padelracket anses vara det mest avancerade. Dess träffyta är minst och längst upp på racket av de tre. Många offensiva spelare som föredrar att smasha brukar föredra det diamantformade racketet. 
Sedan har vi det droppformade padelracket som är en mellanvariant av det runda och diamanformade. Träffytan är mittemellan dem och brukar vanligtvis passa både offensiva och defensiva padelspelare.