Handla online

Att handla online idag är minst lika självklart som att gå till den fysiska affären och köpa produkter eller varor. E-handeln i Sverige har under många år varit väldigt framgångsrik och framstående internationellt. Att därför 87% av Sveriges befolkning idag har handlat online under 2020 är därför ingen förvånande siffra. Statistiken hämtas från rapporten ”Svenskarna och Internet” som tas fram av Internetstiftelsen (läs mer längst ned).

Sveriges E-handel har självklart fått en ordentlig skjuts framåt nu efter Covid-19 pandemin som hägrat i världen under 2020 och 2021. Men den har långt innan dess tagit över stora delar av vårat köpbeteende. Av flera olika anledningar, för att lista några är det framförallt:

  • Generationsväxling – Fler personer som är uppvuxna med internet och att använda det växer upp. Det bidrar till en ökad trygghet att genomföra köp över internet också. Den äldre generation är fortfarande en majoritet av de människor som idag inte handlar online. Det bemöts i den målgruppen med en större skepsis.
  • Teknisk utveckling – Det är betydligt enklare idag för företag att sätta upp en fungerande E-handel eller butik online. Det ökar antalet butiker, men de stora E-handlarna utvecklar ständigt sina processer också. Det bidrar till bland annat bättre köpupplevelse, kortare leveranstider, förbättrad service och mer precis marknadsföring.
  • Företag väljer det digitala – Allt fler företag, både nystartade och etablerade väljer att satsa på det digitala. Både i traditionella e-handelsbranscher såsom kläder och teknik, men också i nya marknader där handel online inte varit förstahandsvalet, exempelvis matvaror.

Denna utveckling är självklart inte bara positiv när det kommer utifrån konsumenters perspektiv. Utan den ökande antalet e-handelssidor gör det svårare för konsumenter att hitta rätt produkt, till rätt pris. Idag finns det en uppsjö av hemsidor för köparen att leta igenom för att hitta rätt varumärke, läsa specifikationer, titta på produkttester och omdömen. Det kan vara extremt tidsödande.

Men inget ont utan något gott, det finns idag flertalet hemsidor som hjälper konsumenter med att sammanställa objektiva produkttester, kundomdömen och information om produkten. Prylkollen.se och www.bäst-i-test-se är två exempel på hemsidor som väljer att lyfta fram utvalda prylar, som de har lagt tiden på att researcha fram.
Dessa sidor är utmärkta att använda som underlag när du vill snabbare hitta rätt med din produkt.

Svenskarna och Internet
Svenskarna och internet är en undersökning som genomförs av Internetstiftelsen. Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. De verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De är en organisation som dessutom finansierar sina intäkter i en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt.