Att anlita en professionell trädfällare​​

Trädfällning är inte ett enkelt jobb och kan vara extremt farligt att genomföra själv. Konsekvenserna av en felaktig trädfällning kan bli förödande. Därför är det extremt viktigt att det genomförs av ett professionellt trädfällningsföretag.
Positionen av trädet är något som kan försvåra trädfällningen. Exempelvis om det står intill byggnader, elstolpar eller liknande. Då kan det krävas en extrem noggrannhet för vart trädet fälls. Eller så gör man en så kallad sektionsfällning av trädet.

Sektionsfällning är något som man kan göra både med hjälp av maskin, men även manuellt. Enkelt förklarat så fäller man inte hela trädet så att det faller till marken, det som som de flesta anser är en klassisk trädfällning. Sektionsfällning innebär att man tar ned trädet i bitar, sektioner helt enkelt.
En manuell sektionsfällning innebär att trädfällaren med klättrar uppför stammen, kvistar av den och fäller översta krontoppen. Sedan på nervägen när trädfällaren klättrar ned sågas trädstammen i lagom stora kubbar/bitar. Manuell sektionsfällning är mycket krävande och ställer stora krav på utövaren som måste ha lagstadgad kompetensbevis för att få utöva detta.

Trädfällning för privatpersoner, kommuner och Brf:er​

Att fälla träd är svårt och det finns massvis av anledningar till att man behöver fälla ett träd. Det kan vara att trädet har vuxit för fort och därmed kanske känns obehagligt att ha i närheten av hus/byggnader. Ett träd som vuxit för fort och som står på en plats där den utsätts för mycket vind kan ramla och totalförstöra en byggnad. Det kan vara lite lyxproblem som att trädet skymmer solen. Eller att man helt enkelt har köpt en tomt och behöver avlägsna större partier av träd. 

Viktigast som beställare är att ta kontakt med professionella trädfällare, exempelvis om man behöver hjälp med trädfällning på Värmdö. Se till att de som utför arbetet har förståelse för natur och landskapsvård, samt om hur träd fungerar. Då kan vara säkra på att ni får rätt konsultation innan trädfällningen sätts igång.